Ik wilde al zo lang een blog schrijven over de ontwikkelingen binnen de Tiny House pilot in Alkmaar, ik wilde het van de daken schreeuwen! Maar… het mocht nog niet. Nu is het eindelijk tijd om je te vertellen over wat er allemaal speelt, het is een ingewikkeld verhaal.
Zoals je misschien weet woon ik op mijn prachtige plekje in Alkmaar sinds eind mei 2016. Ik heb daar toestemming voor gekregen van de gemeente, eerst voor een maand in afwachting van de beoordeling van het projectplan voor de Tiny House pilot, die vanuit stichting behoud de GAS!Fabriek is ingediend in samenwerking met mijn persoontje. Die maand werd vervolgens verlengd met nog drie maanden, er was meer tijd nodig om het plan te beoordelen. Uiteindelijk hebben we toestemming gekregen een omgevingsvergunning aan te vragen voor het pilot project met 5 Tiny Houses voor 5 jaar, welke we op 21 september hebben aangevraagd en die op 27 januari dit jaar verleend is.
Wooohooo we hebben ‘m!! Ik wilde het zo graag wereldkundig maken, de eerste omgevingsvergunning voor Tiny Houses in Nederland!! Maar er was nog een bezwaartermijn van zes weken, het was verstandig die nog even af te wachten. En je raad het al, er is een bezwaar gekomen. Sinds mijn huisje naar Alkmaar is gekomen is er contact geweest met de buren, de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ze vinden het niet zo’n goed idee dat er gewoond gaat worden op het terrein waar we de pilot willen uitvoeren, dat heeft te maken met geurcontouren. Het terrein ligt, menen ze, binnen een rode contour welke aangeeft dat het niet geschikt is voor bewoning, bijvoorbeeld door geuroverlast. Ik heb er zelf weinig last van. Af en toe ruik ik wel eens wat maar dan denk ik: dat heb je in de polder ook wanneer een boer aan het gieren is. We hebben vorig jaar om tafel gezeten met de buren en aangeboden contractueel vast te leggen dat de bewoners niet zullen klagen over stankoverlast, maar helaas is dat niet voldoende.
Zie je, wanneer je woont in Nederland, heb je heel veel rechten. Ook al zeg je dat je niet gaat klagen en teken je daarvoor, wanneer je het vervolgens toch stiekem doet dan is er een reële kans dat de rechter jou als bewoner in het gelijk stelt. Dat zou voor de RWZI aanzienlijke gevolgen hebben, ze zouden forse investeringen moeten doen om de overlast te beperken. Sterker nog, ze hebben een vergunning van de provincie Noord-Holland voor het uitvoeren van hun werkzaamheden, gebaseerd op de activiteiten die in de directe omgeving van het RWZI terrein worden uitgevoerd. Wanneer de bestemming van het naastgelegen terrein wordt veranderd naar wonen, zou die vergunning ingetrokken kunnen worden. Een lastige situatie, zoals je ziet. De gemeente Alkmaar wil graag dat de pilot doorgaat op het terrein bij de Gasfabriek en heeft behoorlijk wat tijd en moeite geïnvesteerd in gesprekken met het Hoogheemraadschap, om te voorkomen dat er bezwaar werd ingediend. Helaas, hij ligt er toch.
Ik begrijp de situatie van de RWZI, ze hebben hun standpunt gisteren nog eens helder uitgelegd aan Claire van de Gasfabriek en mij. Ze zijn ook echt niet tegen Tiny Houses, wel tegen bewoning op dit terrein. Maar jongens, wat is het toch jammer dat regelgeving nu weer groene innovatie in de weg staat! Het gaat hier om een tijdelijk project, vijf jaar. Is hier nu echt geen mouw aan te passen? Helaas kunnen we op dit moment niet verder met de pilot. Ja, we hebben de vergunning, maar als we nu meer huisjes neer gaan zetten dan lopen we een grote kans dat het Hoogheemraadschap een voorlopige voorziening aan zal vragen en ik dan misschien ook op stel en sprong weg moet. Dat helpt niemand, het is sowieso wat veel gevraagd van mensen om hun eigen Tiny House te bouwen wanneer je geen garantie van een plek voor een paar jaar hebt. Ook al hebben we 38 serieuze kandidaten, partners niet meegerekend, uit de ruim 370 aanmeldingen voor de pilot die we ontvangen hebben. Animo is er in ieder geval ruim voldoende!
Bijna had ik buren gehad, het Regenbooghuisje en zijn (of haar?) bewoonsters is zaterdag 25 maart verhuisd van een weiland in Heemskerk naar een camping in Beverwijk. Ze hadden dolgraag naar Alkmaar gekomen, en ik had ze net zo dolgraag als buurtjes verwelkomd. Maar helaas, het mocht nog niet zo zijn.
Nu is het dus een kwestie van de bezwaarprocedure afwachten, ik heb geen idee hoe lang eerlijk gezegd. De bal ligt nu weer bij de gemeente Alkmaar. Alsof het een spelletje is he? Maar voor de Tiny House movement is het dat niet, dit is bloedserieus. Heel Nederland kijkt naar Alkmaar als de eerste gemeente die het doet, Tiny House bewoning vergund. Dat is iets waar de gemeente echt trots op mag zijn, ze worden dan ook behoorlijk bestookt met telefoontjes van andere gemeenten met de vraag hoe ze het doen. Deze pilot moet dan ook doorgaan, we moeten laten zien dat het kan. Het goede voorbeeld geven. Hoop geven aan de duizenden mensen in Nederland die dolgraag in een Tiny House willen wonen, maar wel legaal. Dat moeten we toch toejuichen? En mogelijk maken! Zet hem op gemeente Alkmaar, en zet er de vaart achter. Het is al weer bijna april, een jaar nadat we het projectplan hebben ingediend. Nu willen we eindelijk wel eens aan de slag.
Geef een reactie