Wereldwijd verdwijnt er jaarlijks een 0,5 % van de totale hoeveelheid bos. Dat is niet alleen een probleem in Brazilië of Indonesië, maar ook in Nederland. Elk jaar gaat er in Nederland 1.500 hectare bos verloren als gevolg van woonwijken, nieuwe wegen, bedrijventerreinen, et cetera. Voor het klimaat is dat een slechte zaak: bos is een natuurlijke en bovengrondse vorm van CO2-opslag.
Het rapport Nieuw bos en klein wonen van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) is in februari 2018 uitgegeven. Het geeft weer hoe de ambitie van onze overheid om 20.000 hectare nieuw bos te creëren financieel rendabel gemaakt kan worden, door het te combineren met Tiny House bewoning. Volgens Guido Enthoven van het IMI kunnen maar liefst 60.000 Tiny Houses gerealiseerd worden in deze praktische functiecombinatie, die wat mij betreft de toekomst heeft. Gemeenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste informatiebijeenkomst op 17 december van het project: verkenning nieuwe natuur en klein wonen.
In juli dit jaar zijn de hoofdlijnen van het klimaatakkoord bekend gemaakt, waarin de focus wordt gelegd op het reduceren van onze CO2 uitstoot. Eerder op de Nationale Klimaattop in 2016, is het Actieplan Bos en Hout gepresenteerd. Onze overheid heeft wijselijk besloten dat er te weinig bos in Nederland aanwezig is en de aanplant van nieuw bos is een uitstekende manier om bovengronds CO2 op te slaan. Daarnaast zorgen bomen voor een schonere lucht, ze houden water vast, hout kan worden gebruikt voor bio-based bouwen en de aanplant van meer bos bevordert de toename van biodiversiteit. Maar hoe zorg je ervoor dat het vrij maken van grondposities voor bos geen waardeverlies oplevert? Door de aanplant van nieuw bos te combineren met het (tijdelijk) toestaan van ecologische, zelfvoorzienende Tiny Houses voor bewoning.
Kennis opdoen en delen
Gemeenten moeten aan de slag met de klimaatdoelstellingen en hebben een behoorlijke woningopgave. Tiny House aspirant bewoners kloppen daarnaast in toenemende bij hen aan de deur met de vraag waar wonen in een Tiny House is toegestaan en of de gemeente een locatie beschikbaar wil stellen. Er komen dus behoorlijk wat vragen op de gemeenten af waar men niet direct een antwoord op heeft. Er is vaak beperkt capaciteit beschikbaar om deze antwoorden te vinden. De meest efficiënte weg is om samen met andere gemeenten de functiecombinatie nieuwe natuur en klein wonen te onderzoeken, met ondersteuning van een team van ervaren specialisten op het gebied van natuurontwikkeling en Tiny Housing.
Gemeenten die mogelijkheden zien voor de functiecombinatie nieuw bos en Tiny Housing kunnen nu deelnemen aan het ‘testlab nieuwe natuur en klein wonen’, voortkomende uit het rapport Nieuw bos en Klein wonen. In een community of practice worden samen oplossingen gezocht worden voor de vraagstukken die bij een dergelijk project komen kijken. Informatie en kennis delen met andere gemeenten is daarbij zeer waardevol en maakt een belangrijk deel uit van het testlab. De gemeenten Wageningen, Zwijndrecht, Nijmegen, Westerveld, Oss, Westland, Horst aan de Maas, Oosterhout en Zeewolde hebben inmiddels interesse in deelname getoond/deelname toegezegd.
Informatiebijeenkomst 17 december 2018
Op 17 december is er een eerste informatiebijeenkomst gepland in Den Bosch als kick-off van het testlab. Naast het IMI zijn de partners in het project aanwezig: Natuurverdubbelaars, Staatsbosbeheer, Link in Green en Tiny House Nederland. Namens Tiny House Nederland neem ik deel aan dit inspirerende project en zal op 17 december een presentatie over Tiny Housing verzorgen.
De bijeenkomst richt zich in het bijzonder op vertegenwoordigers van gemeenten en provincies, maar staat ook open voor serieuze initiatiefnemers, met een ambitie die verder gaat dan het realiseren van een eigen woonwens. Heeft u interesse in deelname aan deze bijeenkomst? Meldt je dan uiterlijk 26 november aan door een bericht te sturen aan g.enthoven@imi.nu of daan@natuurverdubbelaars.nl, o.v.v. aanmelding 17 december.
Aan de bijeenkomst zijn geen deelnamekosten verbonden.
Let op: deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden, aanmelden is dus niet meer mogelijk!
Ivonne zegt
Marjolein, heel interessant! Ik volg alles met argusogen!! Groetjes.
olaf zegt
ik denk dat ivonne bedoeld: ik volg het met veel belangstelling.
iets met argusogen bekijken gaat uit van veel wantrouwen
Linda den Besten zegt
Ik ben heel benieuwd hoe je tinyhouse wonen met zonnepanelen ziet in combinatie met bos!
Maar daar gaan we vast meer over horen/lezen!
Kay zegt
Groepje tiny houses met een boven de bomen uitstekende windmolen die meerdere huisjes van stroom kan voorzien?
Verwarmen dmv composthopen van afgevallen blad?
Tiny homes die er uitzien als beboste heuvels met aan een kant glas?
Er zijn meer mogelijkheden dan alleen de woonwagentjes op wielen.
Interessante ontwikkeling, houd alleen natuurmonumenten maar buiten de deur. Hun (erf) pacht is onbetaalbaar voor normale mensen.
Inge zegt
Kay, dat was ook mijn idee: een tiny house dat er uitziet als een begroeid heuveltje met aan één kant glas!
Karina zegt
gaaf! het is nu 2023. was gewoon ah surfen op dit onderwerp. Even verder zoeken of hier nog wat van is gekomen… Maar mocht je iets weten en dit nu TOEVALLIG lezen, antwoord maar!
Jackie Schooleman zegt
tot de 17e, precies wat ik ook wil !!!!!
Jane Brommet zegt
Marjolein wat goed nws. Heb hem doorgesluisd naar onze wethouder ruimtelijke ordening.
Het kan. Ik heb geen bos maar n slootkant.
Heb gevochten dat ze mijn kant niet schonen. En het is vooralsnog gelukt. Dus nu groeien de wilgen en peppers en van Alles, ja ook eiken, er lustig op los. Weer vogeltjes en het beloofd wat voor de toekomst….Hopelijk luisteren ze eindelijk
Marjoleininhetklein zegt
goed zo Jane!
Lies zegt
Heel goed bezig, Marjolein !
Weer zo’n schattig huisje op de foto !
Lie(f)s.
Inge zegt
Denken ze aan eigen huisjes, of ook huurhuisjes?
Marjoleininhetklein zegt
Het gaat om een verkenning Inge, het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen ;)
Y.Boor-Groenendaal zegt
Onze zoon is met een aantal geïnteresseerden bezig met 8 Tiny Houses. Een geweldig ingenieus ontwerp. Niet op wielen er wordt gewoon geheid. Hopelijk volgend jaar heeft hij zijn eigen Tiny House.
Roger Koeleveld zegt
Hoi Marjolein,
Een dwarsverband naar het inrichten vanvoedselbos (icm tiny house) ligt mijns inziens voor de hand.
Misschien kun je dit tijdens je bijdrage meenemen?
Groetjes, Roger
Marjoleininhetklein zegt
Natuurlijk horen voedselbossen daar ook bij Roger, die mogelijkheid nemen we zeker mee :)
Roger Koeleveld zegt
Hoi Marjolein,
Ik moest direct denken aan het inrichten van voedselbos icm tiny houses.
Misschien kan je dit in je bijdrage aan deze middag meenemen?
Groetjes, Roger
Hans zegt
Denk niet dat tiny huisjes goedkoop wonen wordt, daar heeft onze overheid echt geen belang bij.
Wil je goedkoop wonen koop je toch gewoon een grote camper van 10 meter.
Daar zit alles op om zelfvoorzienend te zijn.
En je kunt ook nog eens gaan en staan waar je wilt.
Marjoleininhetklein zegt
De overheid is er voor ons he, met je stem kun je kiezen wie je ons wilt laten vertegenwoordigen. Just sayin ;)
Tessa Groos zegt
Ik ben benieuw wat de overheid hievan vindt. Wonen in het buitengebied staat haaks op het huidige beleid . En tijdelijk wonen maakt een bos weer minder interessant als investering. Ik ben benieuwd hoe je wonen in het buitengebied mogelijk kan maken. Dit lijkt op ruimte voor ruimte woningen, waar je ruim 100.000 euro moet neer tellen voor een woontitel.
Kan de overheid verantwoorden dat een woontitel wordt afgegeven indien er bos wordt toegevoegd?
Marjoleininhetklein zegt
Hmm niet zo erg haaks meer hoor, minister Ollongren stuurt ook al aan op uitkijken naar uitbreiding naar buiten het bebouwd gebied. En dit gaat niet om grote woningen maar Tiny Houses, ecologische woonvormen die daar juist uitstekend passen.Met bewoners die zorg dragen voor de natuur en haar op waarde schatten.
Arnold de Heer zegt
Is de doelprovincie ook Noord-Brabant?
Noord-Brabant is al vrij groen. Het lijkt me meer iets voor een regio met veel weilanden zoals het groene hart. (Zuid-Holland) Zo komt er meer biodiversiteit in een gebied. Ik ben zeker geïnteresseerd.
Marjoleininhetklein zegt
In alle provincies mag meer nieuwe natuur en Tiny Housing komen Arnold, er is echt nog ruimte voor te maken :)
Pieter Parmentier zegt
Ter informatie: zie onze site
Marjoleininhetklein zegt
Ziet er goed uit Pieter!
Henk zegt
Het lijkt mij belangrijk dat dit ook toegankelijk wordt voor mensen met een laag of minimuminkomen die diep verlangen naar wonen in rust en de natuur.
Marit zegt
Hoi Marjolein,
Ben benieuwd waarom Den Bosch is gekozen als locatie voor de bijeenkomst en niet een meer centralere locatie. Ligt nou niet echt om de hoek, helemaal niet als je uit het noorden moet komen. Ben werkzaam bij een gemeente in het noorden en zeker geïnteresseerd in de uitkomsten, kan helaas alleen niet voor elkaar krijgen om aanwezig te zijn….
Groet, Marit
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Marit, dat weet ik eerlijk gezegd niet. De beschikbare locatie daar zal een rol spelen. Ik kan me voorstellen dat het voor jou vaak lang reizen is naar dit soort bijeenkomsten, dat is vervelend. Helaas kan ik er in dit geval niets aan doen maar ik vind het wel erg jammer dat je er vanwege de afstand niet bij kunt zijn. Ik zal het meenemen voor een vervolg! Groetjes, Marjolein
Bert de Weers zegt
Ik zou graag bij een volgende bijeenkomst aanwezig willen zijn. Is er een mailing lijst of een andere manier om op de hoogte gesteld te worden?
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Bert, het testlab is bedoeld voor gemeenten en provincies. Een volgende bijeenkomst zal waarschijnlijk alleen voor deelnemende gemeenten en provincies gehouden worden. Maar mochten we op zoek zijn naar initiatiefnemers en/of groepen dan lees je het in mijn blog, abonneer je dus even op de blogs :) Groetjes, Marjolein
Jeroen zegt
HOI HOI,
Nog nieuws?
Bea Grobben zegt
Hallo Marjolein,
Allereerst dank voor dit initiatief en alle energie die jij hierin gestoken hebt en natuurlijk nog doet.
Ik ben heel erg geïnteresseerd in deze projecten. M.n. In Zwijndrecht. Graag word ik op de hoogte gehouden en stel ik mij ook beschikbaar voor actieve deelname aan dit project!
Met vriendelijke groet,
Bea Grobben
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Bea, je kunt je het beste even opgeven voor het register: https://www.marjoleininhetklein.com/register-van-aspirant-tiny-house-bewoners/
Groetjes, Marjolein
Peter zegt
Tiny houses naast het oudste voedselbos in nederland te Swalmen zou een mooi initiatief kunnen zijn om het voedselbos te beleven en te onderhouden.
Bernard Nijrolder zegt
De bureaucratie in NL is nog steeds veel en veel te stroperig om zulke prachtige plannen realiteit te laten worden.
Genoeg particuliere eigenaren, die grond ter beschikking stellen, zowel lease op lange termijn als redelijk verkopen. Zelf ben ik bezig, maar ondervind heftige tegenstand. Van plotseling opduikende makelaars.
En andere dwarsliggers, die b.v een 3 Ha groot grondgebonden Zonnepanelen park willen bouwen. Doe maar, heeft niks met de plannen voor een Tiny House bebouwing op natuur inclusief woonterrein te doen.
Daar wordt vooralsnog geen vergunning voor af gegeven, hoewel er 15 wooneenheden gebouwd mogen worden in de volgende 5 jaar en een groepje jongeren interesse heeft in betaalbare starterswoninkjes.
Eerst moet nu een zgn. “Stedenbouwkundig Bureau” een “alomvattend plan maken” voor de Gemeente en die moet dan weer de Provincie Gelderland vragen of het zo goed is. Al die ambtenaren wonen daar zelf niet, gaan daar ook niet ter plekke kijken… Laat dat aan de woonvragers en de perceel aanbieders over.
Maar nee, nee , dat kan niet , we zijn in NL , in 2019.. En er is grote woningnood en tienduizenden daklozen en te dure zgn. sociale huurwoningen tot wel 720 Euro per maand , ook bij alleen maar AOW ontvangers.