We hebben eigenlijk nog nauwelijks winter gehad en toch verlang ik al weer flink naar het voorjaar. Helemaal nu mijn waterleiding alweer een week bevroren is en ik dus geen stromend water in huis heb. Dat is voor douchen niet zo’n ramp, ga ik gewoon af en toe bij een vriendin douchen. Maar dat je voor handen of groenten wassen steeds een jerrycan water nodig hebt is gewoon onpraktisch. En een keteltje water opzetten voor de afwas is ook een stuk minder snel dan de kraan open draaien. Een ding is zeker, je wordt je wel heel erg bewust van hoeveel water je verbruikt!
En dat is goed, want we verbruiken nogal veel water in ons.. waterlandje. Dat is niet zo verwonderlijk hoor, de waterkwaliteit is uitstekend hier en het kost ook niet zo veel. Wanneer water onuitputtelijk uit de kraan stroomt, waarom zou je dan zuinig doen? Het kan immers toch niet op, en we hebben toch water genoeg in Nederland? Hmm.. ja, maar dat wil niet zeggen dat we er niet zuinig mee moeten doen. Misschien is het tijd voor een kijkje in ‘the bigger ‘picture.
Even vergelijken: ons gemiddeld waterverbruik
Gemiddeld gebruiken we in Nederland per persoon 133,4 liter water per dag volgens Waternet. Daarvan gaat 62,7 liter naar douchen, en 35,2 liter spoelen we door het toilet. Als we zouden besluiten om de dag te douchen zou dat veel schelen. Je toilet met regenwater spoelen ook. Is het sowieso niet van de zotte dat we de wc spoelen met schoon drinkwater? In mijn Tiny House verbruik ik gemiddeld per week het volgende, zo uit de losse pols:
100 liter | Douchen 2 x per week |
50 liter | Afwassen 5 x per week |
10 liter | Drinkwater / tanden poetsen |
5 liter | koken |
5 liter | Handen wassen /levensmiddelen afwassen |
60 liter | Kleding wassen (niet in de winter) |
Dat komt neer op ongeveer 33 liter per dag. Dat scheelt nogal, ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 133,4. Maar waarom zou je eigenlijk zuinig doen met water? Er valt toch genoeg regen? Nou, dat viel afgelopen jaar best tegen kan ik je vertellen. Ga maar eens off-grid wonen als het twee maanden niet regent ;) Maar dat is niet de reden waarom het verstandig, maar vooral ook sociaal is om zuinig te zijn met water.
Foto: Ester Gebuis
Wereldwijd wordt drinkwater steeds schaarser
We hebben te maken met een groeiende wereldbevolking. Al deze mensen hebben water nodig om te drinken, zoet water wel te verstaan (zout water is ongeschikt). Volgens het Nationaal Waterplan is er in Nederland nu al soms minder zoetwater beschikbaar dan de vraag, en zal dat in de toekomst vaker voorkomen door klimaatverandering, verzilting en sociaaleconomische ontwikkelingen zoals bevolkingsgroei en economische groei (bron: Infomil). Drinkwater wordt dus ook in Nederland schaarser, maar dat is nog niets in vergelijking met andere landen. In Zuid-Afrika, Kaapstad bijvoorbeeld, hangt de inwoners al enige tijd de gevreesde ‘day zero’ boven het hoofd: de dag dat er geen water meer uit de kraan komt. Door aanhoudende droogte, de ergste sinds mensenheugenis, zal day zero ergens dit jaar plaatsvinden. De mensen in Kaapstad moeten dan iedere dag met een jerrycan naar een water afhaalpunt gaan en krijgen hun rantsoen voor de dag mee. Langer dan twee minuten douchen is al lange tijd ‘not done’ in Kaapstad.
‘Geen enkele grote stad heeft in vredestijd ooit een Day Zero hoeven organiseren. Kaapstad zou de eerste zijn.’
(Bron: Geografie.nl)
Geeft te denken, niet?
Volgens Wikipedia heeft nu al een derde van de wereldbevolking te maken met waterschaarste en wordt dit een van de bepalende thema’s van de 21e eeuw. Meer mensen die water drinken en spullen consumeren waar in de productie veel water verbruikt wordt (wist je dat bij de productie van één t-shirt gemiddeld 2700 liter water nodig is?). Een warmer klimaat veroorzaakt een grotere behoefte aan koel- en beregeningswater. Ontbossing, waterverspilling en watervervuiling zorgen allen voor een vermindering van de beschikbaarheid van schoon zoetwater.
Foto: Alexander Sanchez, Pictorista
Water drinkbaar maken kost energie
Misschien kan het je niet zo heel veel schelen dat wereldwijd de waterschaarste toeneemt, nu we in Nederland nog genoeg hebben. Een ander argument om de kraan wat eerder dicht te draaien dan maar. Water reinigen kost energie, veel energie. En naarmate we met meer mensen zijn die bijdragen aan de vervuiling van het water, hoe meer energie dit kost. We weten hopelijk allemaal dat we zuinig moeten zijn met energie. Immers, echt schone energie is er nog nauwelijks, het meeste komt nog steeds uit kolen en gas. Om ons water te reinigen zodat we het weer veilig kunnen drinken worden daarnaast chemicaliën gebruikt die het milieu belasten. En het kost geld. Geld dat we nuttiger kunnen besteden, zoals het uitgeven aan de ontwikkeling van echt groene energie.
Wat kun je doen?
Je bewust zijn van het feit dat we ook in Nederland zorgvuldig om moeten gaan met water is stap 1. Is het nodig om de kraan te laten lopen terwijl je je tanden poetst? Kun je misschien wat korter, of om de dag douchen? Je huid zal blij zijn met dat laatste, geloof me. Elke dag douchen is echt niet nodig en je bent heus niet ‘vies’ als je niet iedere dag doucht. Je zou je WC kunnen spoelen met regenwater als je dat wilt. Een nog grotere impact heb je waarschijnlijk door minder goederen te consumeren die veel water verbruiken bij de productie. Zoals dat T-shirt, laten we die eens als voorbeeld nemen. Een T-shirt van de een prijsvechter gaat veel korter mee dan een kwalitatief goed shirt gemaakt van biologische katoen. Deze laatste is dan ook duurder, maar daardoor spring je er misschien ook wat voorzichtiger mee om. Door producten te kiezen die langer meegaan bespaar je water. Eet wat minder vaak vlees, een hamburger staat ook voor 2400 liter waterverbruik bij de productie.
Je zou een waterbesparende douchekop kunnen installeren en zelfs voor de kraan in de keuken heb je waterbesparende opzetstukjes. Nu denk je misschien: als de industrie er niets aan doet om zuiniger te zijn met water, dan haalt dit allemaal niet zo veel uit. Besef je dan welke macht we hebben als consument. Als wij het besparen van water belangrijk vinden, en overeenkomstige producten kiezen, dan moet de industrie op den duur mee. Echt, alle beetjes helpen. Ik ben een ferme voorstander van het motto: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Samen maken we dan een ‘ripple effect’ van bewustwording en inspiratie. Doe je mee?
Jane Brommet zegt
Hoi marjolein
Jazeker doe ik mee. Toilet spoelen met regenwater kan. Heb dakgoot en regenten. Ik douche 3 min 2 x i de week.
Ben al zuiniger. Jij hebt n apparaat wat regenwater reinigt toch? Kun je dat nog eens vertellen?
Goed stukje!
Gr uit tiny house elst gld
Jane
Henriette zegt
Hoi Marjolijn, je hebt helemaal gelijk… Ik ben met mn Separett droogtoilet ook op de betere weg. In mijn huisje nog wel stromend water, ondanks de vorst. Maar het is wel aangesloten op een waterleiding, met een tyleenslang 60 cm diep in de grond. Waar die bovenkomt hebben we een vorstlint eromheen gedraaid en daar isolatie en ducktape omheen. Werkt perfect! Misschien in jouw situatie toch ook een oplossing van je tank naar je huisje? Vereiste is wel dat je stroom hebt, het verbruikt erg weinig en heeft een “voeler” die bepaalt of het warm moet worden. Online te koop bij leidingenshops of bv Agradi. Wordt ook veel gebruikt bij paardendrinkbakken, maar dat kan hier helaas weer niet. Dus veel water sjouwen….. Ik ben met de laatste dingetjes bezig en ga de komende weken kijken of mijn huisje genoeg bergruimte heeft, al heb ik behoorlijk ontspuld!
Ik kijk met je mee uit naar het voorjaar! Groetjes Henriette
Henriette zegt
Hey Jane, ik zie jouw reactie net boven de mijne verschijnen. Vond het altijd leuk te horen dat jij ook naast je pony’s tiny woont! Het toeval wil dat ik laatst een oude “Mensport” las waar ik een foto van jou tegenkwam, je had gewonnen, als ik net goed heb onthouden met een vierspan. Leuk, doe ik ook met mn shetten! Groet Henriette.
Carin zegt
Marjolein. Elke keer als ik de wc doorspoel, doe ik dat met pijn in het hart. Gewoon drink water waarom geen regen water of douche afval water. Maar in een gewoon huis dat te realiseren is lastig.
Ik spoel een plasje in de nacht niet altijd meteen door. Kan wel de tweede keer. Zo zonde.
Trouwens weer een heerlijke blog. En weer goed geschreven.
Groetjes Carin
Matilda zegt
Een emmer water naast de.wc? Dan kun je precies gebruiken wat je wilt.
Lies zegt
‘k Heb intussen (meer) geleerd van je, Marjolein. Het verbruik wordt hier elke maand genoteerd, en ‘k kan je dus vertellen dat ik ongeveer 1.150 liter per maand verbruik. Buiten, in mijn kleine tuintje, heb ik regenwater.
Lie(f)s.
Kay zegt
He, dat is gek, Ik woon niet zo ver van je vandaan en mijn bovengrondse waterleiding is niet dicht gevroren van de week. Ik heb een warmtelint (dat ik dit jaar nog niet gebruikt heb) om de leiding en van die schuimrollen om de leiding heen. En dat kan wel wat hebben. Tot -7 als de wind er niet al te lullig op staat) Het zwakste punt is waar de leiding naar boven uit de put komt. Ik gooi daar in het najaar het afgevallen boomblad overheen zodat dit isolerend werkt. (moet alleen opletten dat de merels het blad niet een voor een wegpikken om er eetbare beestjes tussen te zoeken. )
In sommige landen zoals bijvoorbeeld Hong Kong hebben ze een dubbele waterleiding. Een zoutwater leiding voor toiletten en een drinkwater leiding.
En dan even iets over waterverbruik voor voedingsmiddelen. 100 gram rundvlees is 650 liter. Kip is dan 180 liter per 100 gram. Maar cashewnoten kosten per 100 gram 1400 liter, walnoten 900 liter per 100 gram en chocolade 1700 per 100 gram. Er zijn dus ook in de zgn duurzame of vegetarische hoek wat grootverbruikers. Ook Olie verbruikt als een gek water, draait er voor 1 eetlepel slaolie 50 liter water door dan is het voor olijfolie 180 liter per eetlepel. Wil je zo weinig mogelijk water gebruiken dat is je menu beperkt tot verse groente. O, deze cijfers komen bij het voedingscentrum vandaan.
Ik onderschrijf trouwens dat we geen water moeten verspillen, ook niet omdat we bij toeval hier er veel van hebben.
Groetjes,
Willem Van Leeuwen zegt
Hi Marjolein. Uiteraard kan ik me vinden in je bewuste keuze wanneer je naar waterverbruik kijkt. Zuiniger met schoon water is gewoon essentieel. Eén tegenargument wil ik je wel graag geven. Waterzuiveringsinstallaties bouwen en onderhouden kosten veel geld. Nu vernam ik dat wanneer wij met zijn allen minder water gaan gebruiken die installaties en innovaties afgeschreven worden op minder waterafname. Dus de waterprijs zou stijgen wanneer we morgen allemaal bijvoorbeeld 100 liter minder zouden gaan gebruiken. Raar idee toch?
Marc Vermeer zegt
Hallo Willem,
De bevolking groeit nog steeds in Nederland. Als we per persoon minder water gaan gebruiken, dan hoeven de drinkwaterzuiveringsinstallaties minder snel te worden verruimd. Dat scheelt toch behoorlijk in de investeringen voor de drinkwaterbedrijven en dus voor de afnemers.
Ximaar zegt
Zelf verbruik ik 55 liter water per dag en dat is inclussief de WC. Voor douchen gebruik ik 18 liter. Dat is inclussief haarwassen en de douche schoonmaken. Ik heb geen waterbesparende douchekop. Heeft geen nut omdat mijn CV-ketel het onder de 3 liter per minuut vertikt. Het scheelt wel dat ik kort haar heb. ;-) Afwassen doe ik maar eens per week als ik voldoende heb af te wassen.
De Taiwannese (Aziatische) methode vind ik beter. Dwz daar wordt minder gezuiverd fabriekswater geleverd en je moet er zelf met een soort koffieapparaatje drinkwater van maken. Dat gaat maar om 7 liter per persoon. Aan fabriekswater ga je niet dood en aan het eind zuiveren voor drinkwater doodt ook de rommel die uit de leidingen mee kan komen. Vooral in tropische landen een proobleem. Ook de kosten zijn zo een stuk lager, de leidingen en je wasmachine gaan langer mee.
Donald Vermeulen zegt
Beste Marjolein
Wij wonen in een hoekhuis in IJmuiden, (zou zo met je willen ruilen)!!!
Zo hebben wij een duurzaamheids-prijs gewonnen een paar jaar terug.
De onderstaande 25 tips, staan op een grote poster bij ‘t stadhuis, met mijn naam er boven. (Donald)
Koud water opvangen in gieter, totdat het water warm word.
Ei schillen vermalen voor gras en compost.
Groente en fruitafval in eigen compost vat.
Plastic, blik, melkpakken etc. en glaswerk apart inzamelen.
Papier in papier container.
Lege batterijen afgeven in winkels.
Maar de lithium batterijen proberen we eerst zelf op te laden.
Geen doekjes door toilet maar baby olie spuiten op wc papier.
We hebben Zonne panelen laten plaatsen.
Vaatwasser om de dag aanzetten na 11 uur ivm goedkope stroom.
Niet iedere dag onder de douche.
Stoken alleen in huiskamer en indien nodig hobby kamer.
Houtkachel alleen ‘ s avonds aan zeer hoog rendement, 90%
Overal dubbele beglazing.
Overal LED lampen.
Buiten LED lampen op zonne-energie.
Stront van de Ierse runderen uit Kennemer duinen als mest voor tuin (eigen kruiden tuin).
Geen licht aan waar niet nodig.
Geen apparaten stand-by.
Opladen na 11 uur ivm goedkope stroom.
Gooien nooit eten weg.
Zetten vuilcontainers eens in de paar maanden buiten.
Spoelwater van groenten in de tuin.
Kraan uit tijdens tandenpoetsen.
Dak en vloer isolatie.
Slaapkamer nooit verwarmd.
Overbodige spullen naar kringloop.
Bijna alle boodschappen met fiets.
Energie zuinige koelkasten.
Wassen alleen met volle automaat.
Drogen aan de lijn.
Defecte apparaten naar Rein Unie, van de gemeente.
1 x gebruikt frituurolie wordt bij eten gebruikt om te bakken.
Steken geen vuurwerk af, wat gevaarlijk en zeer milieuvervuilend is.
Plastic tassen worden gebruikt om plastic afval te voeren, zoals verpakking van wc papier en keukenrol.
We maken zelf altijd stoffen tassen, van oude heren hemden en t shirts.
Netjes van ui en sinaasappels etc. doen we vet met zaad in voor de vogels in de winter.
Een geweldige site, ga vooral zo door!!!
Met vriendelijke Groet ,
Donald
Does zegt
tip: in koude maanden < 8 graden. koelkast uit
en spullen in koele kast of buiten in kist/berging
Marinka pet zegt
Hallo Marjolein,
Dank voor je informatieve verhaal over waterverbruik. Toilet doorspoelen met drinkwater is me al jaren een doorn in het oog!
En ik heb een vraag die bij me opkwam: nu je offgrid woont, betaal je dus niets aan het waterschap neem ik aan, geen waaier noch zuiveringsheffing e.d. Maar zij zorgen ook voor de waterhuishouding in Nederland, onderhouden dijken en sloten e.d., wat ook voor jou gunstig is. Hoe sta jij daar tegenover? Of gaat dat apart? Hoor daar graag iets over, aangezien ik daar met iemand laatst een discussie over had.
Groet,
Marinka
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Marinka, graag gedaan! Jazeker, ik betaal wel belasting aan het waterschap. Maar geen rioolheffing natuurlijk, want daar maak ik geen gebruik van. Maar wel voor het onderhoud aan de waterwegen etc. Groetjes, Marjolein
Marinka Pet zegt
Hoi Marjolein,
Dat klinkt goed! Kostte het moeite om de gemeente duidelijk te maken hoe het zat bij jou?
Groet
Marinka
dreamon zegt
Ik kan mij nog goed herinneren (weet je nog wel oudje .. ) dat ene W.Kok vertelde dat bij de aanleg van wat nu leidse rijn heet gescheiden waterleiding te duur was ….
Hoe zo visie …..
De rest is historie.
Zoals zoveel zaken moeten mensen eens gaan realiseren dat WIJ de people met zovelen zijn dat de kracht enorm is en dat verenigen de vuist maakt die we nodig hebben.
Verders is een bijdrage leveren aan beter omgaan met water ook kan dmv. beleggen in die bedrijven die daar een wezenlijke bijdrage aan leveren.
Dat is niet perse profiteren, maar investeren.