Ik probeer, waarschijnlijk net als jij, stappen te zetten op weg naar een lifestyle die de Aarde zo min mogelijk schaadt. In een zelfvoorzienend Tiny House gaan wonen was een zevenmijlsstap, maar daar houdt het natuurlijk niet bij op he! :) Een ander gebied waar ik graag wat eco bewustzijn wil ontwikkelen is in hoe ik omga met afval. Dat is een proces waar ik de tijd voor neem. Het nastreven van perfectie werkt contraproductief bij mij, dus neem ik echt kleine stapjes en dat is voor nu goed genoeg.
In een Tiny House produceer je doorgaans minder afval dan in een huis van groter formaat. Omdat je gewoonweg minder ruimte hebt voor spullen, en daardoor bewuste keuzes maakt voor wat je nieuw koopt. Minder kopen = minder verpakkingsmateriaal, zo eenvoudig is het. Het meeste van mijn afval komt dan ook van de wekelijkse boodschappen. Er is nog een heleboel eer te behalen, als het gaat om verminderen van mijn afval! Dus daar focus ik me dan maar op. Misschien vind je het leuk om een paar van mijn praktische tips te lezen, dus hier komt ‘ie!
Waar haal ik mijn zero waste boodschappen?
Ik heb inmiddels wat persoonlijke favorieten. Ik heb de mazzel dat ik in Alkmaar woon en dus voor de meeste benodigdheden niet ver hoef te zoeken. Maar ook online is er tegenwoordig meer dan voldoende keuze.
Huishoudelijke producten
In een klein huisje heb je gewoon niet zo veel nodig. Ik gebruik voornamelijk groene zeep, en doe zo’n beetje een jaar met een fles. Ik heb onlangs geleerd dat ik bij Boom Ouderwetsewinkel in Alkmaar zelfs groene zeep in mijn eigen fles kan halen, dus dat ga ik in het vervolg doen. Bij Dille & Kamille haal ik schuursponsjes van kokos gemaakt.
Verzorgingsproducten
Ik gebruik (bijna) alleen biologisch afbreekbare verzorgingsproducten, omdat ik niet op het riool ben aangesloten maar een helofytenfilter heb om mijn afvalwater te zuiveren. Maar het is sowieso een heel goed idee om alleen bio-afbreekbare spulletjes te gebruiken. Voor je huid én voor het milieu.
Ik heb dus ook een duurzame kapper, ze heet Rosie de Haas en ik kan bij haar de heerlijkste natuurlijke (én effectieve!) haarverzorgingsproducten kopen in glazen flessen, die ik dan ook weer bij haar kan laten navullen.
De bamboe tandenborstel: een review
Ok. Dan die tandenborstels. Plastic tandenborstels in schreeuwerige kleuren die na een maand of drie in de vuilnisbak verdwijnen. Dat kan ook anders, vind je niet? Er zijn tegenwoordig prima alternatieven die op steeds meer plekken verkrijgbaar zijn. Toch moest ik even over een drempeltje om er eentje te gebruiken, eerlijk gezegd. Ik weet niet eens echt waarom, gek he? Maar ik mocht een van de bamboe tandenborstels van Paper en Boo voor je testen, dus die kans heb ik gepakt!
Wat kun je vertellen over een tandenborstel? Hij ligt lekker in de hand? De balans is goed? Haha ik alsof ik een review over een zwaard aan het schrijven ben! Het is gewoon een prima tandenborstel. Hij ligt inderdaad lekker in de hand, daar niet van. De kop is niet te lang of te kort, te breed of te dun, gewoon precies goed. Vooral de stijfheid van de haren beviel me erg goed. Niet te hard en niet te zacht. Maar vooral het idee dat ik deze tandenborstel aan het eind van zijn levensduur gewoon op mijn composthoop kan gooien, waar hij langzaam kan vergaan zonder dat hij de Aarde schade aandoet, dát vind ik het mooiste aan deze tandenborstel.
Hij is gemaakt van duurzaam bamboe en ook de verpakking is 100% biologisch afbreekbaar. Heb je ooit wel eens bamboe in je tuin gehad? Dan weet je hoe hard dat groeit. Voor je het weet woekert hij je hele tuin door. Bamboe is dus een prima materiaal om tandenborstels en andere gebruiksartikelen van te maken, omdat het gekapte hout snel weer aangroeit. De borstelharen zijn op dit moment nog van nylon gemaakt. Helaas is daar nog geen duurzamer alternatief voor. Daar zijn ze ook eerlijk over bij Paper en Boo, dat kan ik waarderen. Je moet dus wel de haren verwijderen en bij het plastic afval gooien, voordat je de borstel op de composthoop gooit. Maar het is toch al een hele stap in de goede richting!
Levensmiddelen
De markt is een uitstekende plek om groente, fruit, brood, vis, kaas en kruiden te halen. Neem gerust je eigen netje, tasje, bakje of fles mee!
Ik bestel regelmatig bij de Buurderij. Zo kan ik gemakkelijk online verantwoordelijk geproduceerde producten van lokale boeren en bedrijven bestellen, die ik dan bij een afhaalpunt in de buurt kan ophalen. En meteen een praatje maken met de producenten, hoewel dat nu met corona even wat lastiger gaat. Echt een aanrader! De Buurderij zit op verschillende plekken in Nederland.
Bij Vers eten & drinken en Kropsla kun je o.a. peulvruchten in je eigen verpakking mee krijgen.
Bij Vers eten & drinken kun je peulvruchten, plantaardige burgers, granola en nog veel meer lekkers kopen en in je eigen verpakking meenemen. Ook bij Kropsla hebben ze peulvruchten en niet te missen: heerlijke verse smoothies die ze graag in je eigen beker met je eigen rietje meegeven als je die hebt. Brengt me meteen op nog een tip! Zorg ervoor dat je een eigen beker en stalen of bamboe rietje bij je hebt in je tas. Die bamboe rietjes kun je bijvoorbeeld kopen in webshop van El Kombi SUP of bij Soulstore Alkmaar.
Pieter Pot bezorgt je verpakkingsvrije boodschappen aan huis, je kunt je lege potten weer meegeven aan de postbode. Ze hebben een wachtlijst, zo populair zijn ze! Ik was er gelukkig vroeg bij omdat ik ze met hun crowdfundingsactie gesteund heb, dus kan al lekker bestellen. Maar zet jezelf op die wachtlijst, je komt vanzelf een keer aan de beurt.
Bij Dille en Kamille kun je je eigen bakje of zakje laten vullen met losse kruiden en specerijen.
Links: mijn eerste Pieter Pot bestelling in april dit jaar. Rechts: bij Dille en Kamille kun je losse kruiden en specerijen kopen.
Tip: leer van de experts, en van elkaar
Zero Waste is inmiddels een hele beweging geworden en er zijn diverse boeken van experts die je ontzettend goed kunnen helpen bij het proces van het verminderen van je afval. Er zijn boeken over zero waste shoppen en zelf je huishoudelijke- en verzorgingsproducten maken. Om het afval dat helaas al op straat is beland op te ruimen worden er overal in het land ‘trashwalks’ georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Zo leer je mensen kennen die ook met zero waste bezig zijn en kun je tips uitwisselen.
Nanda van der Ham is zo’n zero waste held en ik ben er trots op haar een van mijn lieve vriendinnen te mogen noemen. Met haar bedrijf El Kombi SUP organiseert ze ‘SUP it ups’ waarmee ze nationale aandacht genereert voor het probleem dat zwerfafval vormt. Tijdens de Duurzame Week in september werden door heel Nederland ‘zero waste wandelingen’ georganiseerd, ik ging mee met de wandeltocht door Alkmaar die Nanda in samenwerking met Zero Waste Nederland en Firma Opgeruimd organiseerde.
Zo’n wandeling is niet alleen super leuk om te doen maar dus ook heel leerzaam! In Alkmaar kun je best bij veel winkels terecht als je geen verpakking wilt maar je boodschappen in je eigen bakjes en zakjes wilt meenemen. Nanda heeft een sticker uitgebracht die winkels op hun pui kunnen plakken, om aan te geven dat ze daar open voor staan. Ze heeft ook een kaartje op haar website waar je deze winkels makkelijk op kunt vinden overigens, handig he?
Tot slot
Er valt zoveel te schrijven over omgaan met afval. Er zijn zoveel alternatieven die prima werken. Je moet alleen de eerste stap nemen en uitproberen wat wel en niet voor jou werkt. Het Zero Waste Project is een goed startpunt, ook voor een overzicht met winkels waar je verpakkingsvrij in bulk kunt kopen.
En laat het perfectionisme alsjeblieft varen, het helpt je niet en niemand is erbij gebaat dat je het opgeeft omdat je niet aan je eigen standaarden kunt voldoen. Elke stap is er een, hoe klein ook. Zo geven we gezamenlijk een sterk signaal af naar de industrie dat we het niet meer willen, al dat afval. Al dat plastic. Al die onzinnige verpakkingen. Met onze euro’s stemmen we het afval en plastic weg, en creëren we een betere manier van leven. Hoe mooi is dat!
Marina zegt
Je hebt me gemotiveerd om nóg eens door de keukenkast heen te gaan.
Marjoleininhetklein zegt
Yeay! :D
Aaltje zegt
Zijn er ook geen tandenborstels gemaakt van bamboo en varkenshaar? Inprincipe zou dat dan 100% recyclebaar moeten zijn.
Of de vraag of je biologische verpakte producten zal kopen of de onverpakte producten maar dan niet biologosch… Tja
Monique zegt
Fijn dat je hierover schrijft, Marjolein! Natuurlijk is al lang bekend dat de plastic soep bestaat, maar door het fenomeen ‘plasticinzameling’ had ik me een beetje in slaap laten sussen; alsof plastic gebruiken oké is zolang je het maar scheidt als je het weggooit… Nu komt meer en meer aan het licht dat een groot deel van dat zo keurig gescheiden aangeboden plastic helemaal niet gerecycled wordt… Tsja, als je dat eenmaal weet, dan móet je er toch eigenlijk iets mee. Precies wat jij zegt, er bewuster mee omgaan, maar wel in kleine stapjes, om het haalbaar te houden. Blijf er alsjeblieft over schrijven, dat motiveert mij in ieder geval enorm!
Marjoleininhetklein zegt
Heel graag gedaan Monique! Zal ik doen! :)
Ingeborg zegt
Hoi Marjolein,
Net als jij ben ik ook bezig met kleine stapjes…al doende kom ik er achter wat wel voor mij werkt en wat niet. Waar ik echt heel tevreden over ben zijn de shampoobars van HappySoap, en hun bodybars zijn heerlijk qua geur. Ook ik ben zoekende, zo gebruik ik in de supermarkt mijn eigen netjes voor fruit en groenten, ik heb van de week zelfs mijn sokken gestopt..voor het eerst..zo zonde om alles maar gelijk weg te gooien…dank je wel voor je inspirerende en leuke blogs..plaats je er weer eens eentje over je kat? Die vind ik ook erg leuk om te lezen..
Marjoleininhetklein zegt
Goeie tip Ingeborg! En wow, wat goed dat je je eigen sokken gestopt hebt! Dat heb ik nog nooit gedaan, handwerk is ook niet echt een talent van me hahaha. Was het een beetje te doen? Wat leuk dat je de blogs over Hella zo leuk vindt :) Ik zal er over een tijdje nog eens eentje schrijven. Je krijgt een kopje van Hella!
Dirk zegt
TIP voor wie naar zero-waste koken wil is het kookboek NEL van kop-tot-kont en schil-tot-pit chef Nel Schellekens. Er staan ook veel tips in over eten uit de buurt. Daarmee draag je weer een beetje bij aan het verminderen van goederenstromen.
Nel had tot enkele jaren geleden het restaurant De Gulle Waard in Winterswijk, waar ze haar ideologie in 25 jaar heeft ontwikkeld tot ongekend niveau. Momenteel doet ze vooral workshops en trainingen om een nieuwe generatie koks warm te maken voor het concept.
Sanna zegt
Heb je een tip over hoe je kunt checken of iets biologisch afbreekbaar is of door je helofytenfilter kan?
Is er ergens een lijst ofzo met welke bestanddelen dit zijn of juist niet?
Marjolein zegt
Het is soms moeilijk te bepalen inderdaad. Ik kijk naar de ingrediënten, maar dat zegt ook niet altijd alles. Daarom koop ik veel van Weleda want dan weet ik dat het goed zit. Vaak staat er ook op de verpakking aangegeven hoeveel procent een product biologisch afbreekbaar is, als het echt een goed product is en (bijna) helemaal bio-afbreekbaar. Hoe minder ingrediënten en minder ingewikkelde namen hoe beter ;)
Sanna zegt
En kun je echt je hele huis met groene zeep schoonmaken!? Ook kalkaanslag in de douche en vette aanslag in je oven?
Marjolein zegt
Hoi Sanna, ik heb nauwelijks kalkaanslag omdat ik alles met regenwater doe in huis ;) Vette aanslag in je oven, hmm dat weet ik niet of dat lukt met groene zeep. Ik denk het wel, als je het een beetje bijhoudt. Maar met natuurlijke middelen zoals azijn en baksoda kun je echt bijna alles schoonmaken hoor! :)
Lies zegt
Stap voor stap leef ik ook bewuster, Marjolein, en dat lukt aardig.
Lie(f)s.
Nanny Hartman zegt
Fantastisch Marjolein,weer een stap de goede richting uit.Zou mooi zijn als de overheid,die zich graag overal mee bemoeit,ook eens gaat bekijken in hoeverre gewone supermarkten hun waren kunnen verkopen,zonder allemaal plastic afval.
Ik geniet van al je mails!
Sanna zegt
Dat is al een goede reden om regenwater als bron te gebruiken ;-)
Jacqueline zegt
Hoi Marjolein,
Leuk je blog te lezen. Ook ik probeer steeds bewuster alledaagse dingen ’afval-vriendelijk’ te kopen, liefst bij de gewone winkels, dus niet on-line. Zo kochten we een tijdje terug twee (verschillende) bamboe tandenborstels gewoon bij de Kruidvat, om te proberen. De goedkoopste was geen onverdeeld succes: hij lag niet lekker in de hand, en de (nylon?) haren lieten na een week of 3 gebruik in plukjes los. Niet voor herhaling vastbaar dus. Vervolgens vond mijn man bij de Etos (?) tandenborstels waarvan de greepjes van afbreekbare suikerriet zouden zijn gemaakt. Die bevallen tot nu toe prima. Maar geen idee of de claim van makkelijk afbreekbaar klopt of niet. Vorige week was ik op zoek naar shampoo bars en tandpasta-tabletten (denttabs). Die vond ik bij de Holland & Barrett, waar ze zelfs een heel schap ’zero-waste’ producten hadden. Wel behoorlijk prijzig helaas, en even later zag ik gewoon bij de HEMA een veel goedkopere shampoo bar. Dit heb ik allemaal nog niet getest, maar ik was in ieder geval bemoedigd dat dit soort spullen toch langzamerhand inburgeren bij de ’gewone’ winkels die je overal vindt. Ik vraag me alleen wel af of die denttabs nu echt zo effectief zijn als een kwaliteits tandpasta … na even googelen vond ik net een blog over duurzaam tandepoetsen. Zo leer je elke keer wat bij! Dank voor je inspirerende blog,
Jacqueline
Sanna de Graaff zegt
Let bij dentstabs er vooral op of ze fluoride bevatten. Volgens mijn tandarts een onm8sbaar component.
Natuurwinkels hebben ook hele schappen zero-waste.
Sanna zegt
Nog 2 vraagjes; wat gebruik je als (af) wasmiddel?
Marjoleininhetklein zegt
er zijn allerlei ecologische wasmiddelen te koop, zelfs in de doorsnee supermarkt tegenwoordig. Ik gebruik momenteel Seepje :)
Dreamon zegt
Hoe inbraak veilig is n THOW eigenlijk.
Is daar ook certificering voor ?
Dit omdat een THOW vaak op een braakliggend stuk openbare grond staat.
Marjoleininhetklein zegt
Het is gewoon een huis, dus zorg voor goed hang en sluitwerk ;)
matchoffice zegt
bewust leven is onze grootste taak op aarde. het is heel belangrijk dat ieder mens een kleine stap eraan bijdraagt
coworking space antwerpen zegt
Stap voor stap leef ik ook bewuster!