Na vijf jaar met heel veel plezier in mijn eerste off-grid Tiny House op wielen gewoond te hebben, op een tijdelijke locatie in Alkmaar, heb ik mijn fijne huisje vaarwel gezegd. Op een eigen kavel in de natuur inclusieve en circulaire woonwijk Olstergaard in de gemeente Olst-Wijhe heb ik een nieuw Tiny House laten bouwen! Dit keer is het een levensloopbestendig huisje op een schroeffundering geworden. Een bio-based droom Tiny House met kas: de Sprout van Woonpioniers. Zelfvoorzienend in energie door middel van zonnepanelen, met regenwater opvang voor gebruik in toilet, wasmachine en tuin, maar ook aangesloten op het riool en waternet.
Voor de bouw van dit ‘state of the art’ Tiny House moest er weer heel wat uitgezocht, georganiseerd en aangeschaft worden en gelukkig heb ik daar hulp bij gekregen. Deze kanjers zijn mijn partners geweest in dit mooie avontuur:
Woonpioniers is een collectief van jonge, innovatieve ontwerpers en ingenieurs dat opzienbarende woonconcepten bedenkt. Ik ben als een blok gevallen voor een van die concepten, de Sprout. Menno Versluis en zijn team werken met me samen om mijn versie van de Sprout te realiseren en doen dat met passie, een brede kennis en de juiste prioriteiten. Duurzaamheid en maatschappelijke waarde hebben zij hoog in het vaandel en dat is nóg een reden waarom ik heel graag de samenwerking met hen aan ga.
Een duurzaam huis bouwen gaat niet alleen om de juiste materiaalkeuzes maken, maar ook kijken naar hoeveel kilometers die materialen afleggen voordat ze in het huis verwerkt worden. In het geval van mijn nieuwe Tiny House telt het transport van het hele huis naar de kavel óók nog eens mee. Gelukkig is dat maar een heel klein stukje, want mijn Tiny House wordt gebouwd door het deskundige team van Blind Werkt in Wesepe. Gijs Blind en zijn team hebben jarenlange ervaring in de houtskeletbouw en interieurbouw en werkt regelmatig samen met de Woonpioniers Je kunt ze beschouwen als de ‘hofleverancier’ van Sprout’s en ze specialist op het gebied van bio-based woningbouw. Maar ze kunnen nog zoveel meer, van een keuken op maat tot complete badkamers opleveren. Heel fijn dat ik daarvoor allemaal bij Blind Werkt terecht kan.
Ook mijn nieuwe Tiny House wordt zelfvoorzienend in energie, net als mijn oude huisje. Ik heb inmiddels jarenlange ervaring met de producten van Victron Energy en weet dat ik er volledig op kan vertrouwen. Ik ben dan ook heel blij dat ik straks in mijn nieuwe huis weer op de kwaliteit van Victron Energy producten kan bouwen. We gaan de inzet wel wat verhogen dit keer, er moet een beetje uitdaging blijven nietwaar? Samen gaan we uitproberen of ik mijn off-grid Tiny House van voldoende energie kan voorzien om elektrisch te koken en water te verwarmen. Het hele jaar door. Daarbij moet ik mijn gedrag natuurlijk wel aanpassen aan de seizoenen, maar dat ben ik inmiddels gewend. Ik ga de uitdaging graag aan!
De gevelbekleding is een belangrijk, beeldbepalend onderdeel van een huis. Voor mijn nieuwe Tiny House heb ik gekozen voor een Platowood gevel- en dakbekleding, omdat Platowood een uniek, gepatenteerd hydro-thermisch verduurzamingsproces ontwikkeld heeft waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. Het zorgt ervoor dat het hout niet rot en wel 50 jaar mee gaat. Voor mijn Tiny House hebben we gekozen voor uit Nederland afkomstig populierhout, een mooi lokaal product. Het hout wordt gevingerlast waardoor er nauwelijks materiaalverlies is. Mooi, en super duurzaam dus. Daar hou(t) ik van!
Na vijf jaar volledig off-grid wil ik graag weer een waterleiding, zodat ik altijd over voldoende drinkwater beschik en kan douchen. Maar dat betekent niet dat ik niet zuinig met water ga zijn in mijn nieuwe huis. Ik wil ook hier weer regenwater gaan opvangen en benutten in en rond het huis: om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine en de tuin. JustNimbus gaat me daarbij helpen met een vernuftig systeem dat past in een circulaire woonwijk. Het regenwater dat op mijn dak valt wordt opgevangen in een grote waterzak en daaruit wordt het water het huis ingepompt. Er hoeft dus niets te worden ingegraven, de zak past gewoon in de kruipruimte van je huis en in dit geval onder de vloer van de kas. Mooi he!
Mijn eerste Tiny House is bio-based gebouwd en natuurlijk wordt mijn tweede Tiny House dat ook. Ik vind het belangrijk dat de materialen waarmee het gebouwd wordt zo min mogelijk schade toebrengen aan de natuur. Oldenboom Groep BV is expert op het gebied van houtskeletbouw en biobased bouwen, en was dat al ver voordat het ‘hip’ werd. Ze hebben me heel vakkundig en uitgebreid geadviseerd over de isolatie van mijn Tiny House. Er komt nog een uitgebreide blog over de keuze die we gemaakt hebben, mocht je daar nieuwsgierig naar zijn. Nog even geduld dus! :)
Mijn nieuwe Tiny House komt op een eigen kavel waar hij nooit meer weg hoeft. Het mag dus ietsje groter en zwaarder zijn en het hoeft niet verplaatsbaar te zijn. Voor de fundering van het huis wil ik graag een oplossing die de aarde zo min mogelijk belast, maar wel een solide basis biedt en dan kom je al snel bij een schroeffundering uit. PNL Circulair Funderen heeft schroeffundamenten geïntroduceerd in Nederland. Ze hebben jarenlange ervaring en werken uitsluitend met de oerdegelijke Duitse Krinner schroeffundamenten. Krinner is de bedenker van het concept en dit zijn de beste schroeffundamenten die je kunt krijgen, ze voldoen aan de strengste normen. Mocht ik het huis in de toekomst toch willen verplaatsen, dan kan dat. De schroeven hebben een minimale impact op de bodem en kunnen mee naar een volgende locatie. Deze circulaire fundering past natuurlijk perfect in de Olstergaard!
Diederik de Koning en Laura van Santen vormen samen la-di-da, een architecten bureau met liefde voor hout en groen. In het kader van een ontwerpwedstrijd van Platowood hebben ze, door de Platowood planken in de stoomoven te buigen, fantastische vormen gecreëerd waardoor ze als het ware kunnen vlechten met het hout. Daar zijn allerlei toepassingen voor te bedenken, zoals het maken van een trellis waar planten tegenaan kunnen groeien. Ik wil een deel van mijn Platowood gevel laten begroeien met klimplanten en wat is er dan mooier dan die planten een klimrek te geven in hetzelfde materiaal als de gevel, in een super creatieve, unieke en mooie uitvoering? Juist, dat gaan Laura en Diederik voor mij ontwerpen. Heel blij mee!
Ik ben dol op de warmte en de knusheid die een houtkachel je geeft. In mijn nieuwe Tiny House komt er dus ook zeker weer een kleine houtkachel. Havé Verwarmingen heeft het in mijn ogen ultieme Tiny House houtkacheltje in hun assortiment: een kleine speksteenkachel! Dat is hartstikke uniek en hyper efficiënt. Speksteen houdt de warmte urenlang vast waardoor je van kort stoken heel lang plezier hebt. De Altech Nobles Depot is 2 tot 6 KW, en kan dus prima in mijn kleine huisje. Havé Verwarming heeft me geweldig goed geadviseerd en helpt me om de kachel op de juiste manier te installeren en gebruiken.
In een Tiny House heb je weinig nodig. Weinig spullen, weinig interieur. Voor de producten die je kiest kun je dan kiezen voor een extra hoge kwaliteit. Voor mijn sanitair is die keuze gevallen op Geberit. Niet alleen hebben ze jarenlange ervaring en zijn ze de grootste sanitair specialist in Europa, ze ontwikkelen ook prachtige producten. Stijlvol, innovatief, ontwikkeld met de klant als uitgangspunt. En ze hebben hele mooi compacte producten voor een klein interieur! Met Geberit weet ik dat mijn sanitair jarenlang mee gaat en veel comfort biedt. Dat is belangrijk voor me.
Een fijne kraan is heel belangrijk, want die gebruik je meerdere keren per dag, elke dag weer. Mijn keukenkraan haal ik dus bij hansgrohe. En als je een badkamer krijgt met een zeer zorgvuldig uitgekozen thema, kleurstelling en stijl, dan is het nog belangrijker om er een kraan en douche bij te kiezen die daar helemaal bij passen. In mijn tiny maar beeldschone ‘hammam’ badkamer is dat zeker het geval, daar passen de producten van hansgrohe fantastisch bij. Bij hansgrohe vind je prachtig design in allerlei kleuren. Ook denken ze continue na hoe hun producten waterbesparend kunnen zijn met maximaal comfort. Ik verheug me nu al zo enorm op spa momenten in mijn nieuwe badkamer en luxueuze douche!
Mijn interieur ontwerper Dennis Belle raadde me aan om voor de vloer en gordijnen in mijn Tiny House eens bij Woonboerderij Maja in Drachten te gaan kijken. Gouden tip! Gertiena en haar vader Jappe hebben daar een hele sfeervolle speciaalzaak in houten vloeren en raamdecoratie hebben. Gertiena helpt me zo heerlijk enthousiast en ze hebben er zulke prachtige vloeren en materialen! Ik heb gekozen voor een prachtige verouderde en gerookte eiken vloer, helemaal zoals ik in gedachten had en helemaal naar wens behandeld. Dat wordt echt een van dé eye catchers in mijn huisje straks!
Wim Nijssen is een echte duizendpoot. Hij installeert al jaren lang op zeer deskundige wijze houtkachels in alle soorten en maten, maar draait er zijn hand ook niet voor om om een Tiny House te bouwen. Sterker nog, wellicht heb je hem op televisie gezien in het RTL4 programma Tiny House Battle! Zijn zoon Patrick is minstens net zo handig en is als allround timmerman inzetbaar voor allerhande timmerwerk. Wim doet de installatie van mijn prachtige speksteen houtkachel, zo weet ik dat het helemaal veilig en volgens de laatste regels gebeurd.
Olstergaard wordt, geheel naar mijn hart, een natuur inclusieve wijk met tuinen en openbaar groen op basis van permacultuur principes. Ik kan best tuinieren, maar een tuinontwerp maken? Dat is vakwerk. Aart en Hilbert van Buro Ruiter hebben als landschapsontwerpers veel ervaring en kennis in huis, ze hebben me bovendien al eens heel erg goed geholpen met een ontwerp voor de gemeenschappelijke tuin in het Tiny House Alkmaar project. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ze mij helpen met een goed tuinontwerp waarin al mijn wensen worden meegenomen (en dat zijn er nogal wat! ;)). Er moeten heel wat tekeningen op schaal worden ingeleverd bij het kwaliteitsteam van de gemeente, ook dat komt helemaal goed met hulp van Buro Ruiter.
Er moet natuurlijk ook een beplantingsplan komen. Ik heb een flinke wishlist aan planten, maar weet niet zo goed wat waar (op welke grond bijvoorbeeld) kan en welke soorten er goed bij elkaar passen. Esther en Arjan van Eetbaargoed weten dat wel, ze hebben een voedselbos en telen eetbare planten, struiken en bomen met permacultuur principes. Een prachtig bedrijf dus en wat hebben ze een enorm assortiment! Ik ben heel erg blij met hun hulp, dat wordt gegarandeerd een harmonisch en vruchtbaar plan.
Jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar een groene bank. Mijn keuze viel op Triodos, omdat zij naast duurzaam ook de meest diervriendelijke bank was die ik kon vinden. Ik heb er nooit spijt van gehad en overstappen was heel makkelijk. Nu ik voor het eerst van mijn leven een hypotheek afsluit ben ik wederom blij met mijn keuze. Waar andere banken Tiny Houses en andere vernieuwende woonvormen erg ingewikkeld vinden, denkt ziet Triodos de waarde er van in en denkt met de initiatiefnemers mee. Ik juich de missie van Triodos van harte toe en ben er trots op dat we elkaar als partners beschouwen.
En als we het dan over gamechangers binnen de financiële wereld hebben, dan hebben we hier nog zo’n kanjer: Viisi Hypotheken. Tom van der Lubben en zijn team hebben een duidelijke missie en dat is de financiële wereld veranderen. Eerlijker maken. Ze willen dromen helpen realiseren in een duurzaam financieel systeem. En ze menen het hoor, het zijn geen loze beloftes! Ik heb al een aantal jaar contact met Tom en zijn creative director Peter de Boer en het is altijd weer een groot plezier, uplifting en inspirerend om met ze van gedachten te wisselen. Viisi laat ook graag zien hoe het anders kan, bijvoorbeeld via ‘voel je thuis gesprekken‘. Samen werken we aan een mini-docu over mijn nieuwe avontuur.
Wil je mee helpen? Heb jij een product of dienst die helemaal bij dit project past? Stuur me een berichtje en wie weet kunnen we samenwerken! Stuur je e-mail aan: info@marjoleininhetklein.com.